Novinky a články - apartmány na predaj, dom pri mori, ostrov Vir

O Chorvátsku

Najpopulárnejšia destinácia sveta v roku 2005

Vlajka Chorvátska

Územie Chorvátska sa rozprestiera od východných okrajov Álp na severozápade až po Panónsku nížinu a brehy Dunaja na východe. V strednej časti územia sa nachádza Dinárske pohorie a na juhu ho lemuje pobrežie Jadranského mora.

Pobrežie je veľmi členité, dĺžka morského pobrežia činí 5 835 km vrátane pobrežia ostrovov, ostrovčekov a hrebeňov. Ostrovy z toho tvoria 4 058km. Tých sa k Chorvátsku priraďuje 1185, z toho najväčšími ostrovmi sú Krk, Cres, Brač a Hvar. Najväčšími polostrovmi sú Istria a Pelješac.

 

Mapa Chorvátska

 

Hlavné mesto :

Záhreb

Rozloha pevniny :

56 594 km2

Počet obyvateľov :

4 437 460

Teritoriálne vody :

31 067 km2

Dĺžka morského pobrežia :

6 176 km

Dľžka pobrežia ostrovov :

4 398 km

Počet ostrovov :

1244


Cestovný ruch prekvitá
vďaka starobylým mestám s neopakovateľnou atmosférou, ako sú, Dubrovnik, Zadar, Split, jadranským prímorským strediskám a liečivým strediskám. Mestá majú veľa spoločného aj s našou históriou: Pula bola vojenským prístavom Rakúsko-uhorskej monarchie, Opatija bola najluxusnejším a najobľúbenejším letoviskom Monarchie.

Chorvátsko má značne rozvinutý cestovný ruch. Príjmy z neho predstavujú až pätinu HDP. Až 51 miliónov prenocovaní od takmer 10 miliónov registrovaných turistov, ktorí v roku 2005 navštívili letoviská prímorského pobrežia v Chorvátsku, je stabilná základňa pre pokračovanie trendu zvyšovania návštevnosti aj v nasledujúcich sezónach. Známe americké vydavateľstvo turistických sprievodcov Lonely Planet vyhlásilo Chorvátsko za najpopulárnejšiu destináciu sveta v roku 2005.

Oficiálnou menou v Chorvátsku je kuna (1kuna = 100 líp).

Mezinárodné volacie číslo Chorvátska: +385

Novinky o realitách e-mailom